T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Tapu Kadastro Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Kutlandı

Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değerlerden biri olan Ahilik Haftası okulumuz Spor Salonunda kutlandı. Kutlamalara Okulumuz Müdürü Mehmet Hanifi SOLAK, Müdür Yardımcılarımız Mehmet Levent PARLAK ve Ali GÖZEL, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Okul Müdürümüz Mehmet Hanifi SOLAK,Türkiye Yüzyılında Ahilik ile gelinen nokta takdire şayan olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Selçuklulardan başlayan ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemi arasında güçlenen esnaf örgütü elbette Türkiye Yüzyılında da gücüne güç katmaya devam etmiştir.

     Ahi adının "kardeşim" anlamına gelen Arapça "ahi" ya da "eli açık" anlamına gelen Türkçe "akı" sözcüğünden geldiği sanılmaktadır.  Ahi teşkilatının kökenine yönelik çok sayıda görüş vardır. Bunlardan en çok kabul göreni; 13. yüzyılda yaşayan Ahi Evren adlı kişinin, Orta Asya’dan Anadolu'ya göç eden, esnaf ve zanaatkârları bir araya toplayarak örgütlemesidir. Ahilik kurumunun kurucusu olan ve "Ahi Evren" ismiyle ünlenen Şeyh Nasireddin Mahmut el-Hoyı, ilk eğitimini Yeseviliğin yaygın olduğu Azerbaycan'da aldı. Ona göre Ahiliğe girenlerin mutlaka bir sanat sahibi olması gerekir. Kitap yazmak yerine pratik hayata ağırlık veren Ahı Evren'in düşünceleri Anadolu'da hızla yayılmıştır.

     Anadolu’da öğretmenlik mesleğimde ilk göreve başladığım Artvin’de karşılaştığım esnaf dayanışması memleketim Gaziantep’teki esnaf birliği ve dürüst ahlak beni medeniyet tarihimiz Ahiliğe kadar götürmüştür. Elbette ülkemizin tüm illerinde yaşamanı dürüstçe ve ahlak kurallarıyla şekillendiren esnaf kardeşlerimizin sayılarının çok olması ecdadımızın kültür değerlerine ne kadar sahip çıktığı aşikardır.

      Ahi teşkilatının vizyonu " hep birlikte büyük hedeflere yürümek" mantığına dayanır ve en önemlisi Ahiliğin temel kuralı alın teriyle geçinmektir.

     Zaman içinde değişime uğrayan Ahi teşkilatı, 17. yüzyılda loncalara dönüşmeye başladı. Osmanlı Devleti'nin gerileme döneminde tümüyle dağılarak loncaların içinde kayboldu. Daha sonra az sayıda kalan Ahi teşkilatları, 1925'te kapatıldı. Bununla birlikte Ahilerin ticaretle ilgili kural ve ideallerinin etkisi, kooperatif, sigorta ve bankacılık sistemleri gibi alanlarda günümüze kadar sürdü.

     Bu bağlamda Ahilik Haftası vesilesiyle, medeniyet tarihine Türk kültürünün armağan ettiği bu güçlü mirasın gelecekte de korunmasını temenni ediyor, Türkiye Yüzyılında ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlarımızın "Ahilik Haftasını" kutluyor, çalışma hayatlarında başarılar diliyorum” dedi.

Okul Müdürümüzün konuşmasının ardından öğrencilerimizin hazırladığı makaleler ve şiirler ile devam edildi.

12-10-202312-10-202312-10-202312-10-202312-10-202312-10-202312-10-202312-10-202312-10-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.10.2023 - Güncelleme: 12.10.2023 13:34 - Görüntülenme: 215
  Beğen | 1  kişi beğendi